Natuur /

Wild en groen rondom 't Stamphaus

De natuur in de directe omgeving is adembenemend mooi, elk seizoen, dag en nacht, weer en wind ...
Zelfs als het regent zijn we regelmatig onder de indruk van de vulkaaneifel.

Deze pagina geeft je een overzicht van al dat natuurschoon in het 'Groene hart van Europa'.

In beeld

De Vulkaaneifel op zijn mooist in 45 minuten!

Weten welk wild, gevogelte en groen je zeker kunt aantreffen?
Bekijk de tot nu toe gespotte soorten

Het bos in

Rondom 't Stamphaus vind je een groot aantal bosgebieden. Heerlijk om in te wandelen, fietsen of gewoon naar te kijken. Het merendeel van de bossen bestaat uit een mix van naald- en loofbomen. Veel productiebos maar gedeeltelijk ook verwilderd voormalig fruitteelt-gebied. Af en toe kom je dus ook appel- of perenbomen tegen.

De deur uit en direct het bos in wandelen? Dat kan!
Drie routes om je snel op weg te helpen:

Burberg (20 min)
In het dorp de Burbergweg op om even te genieten van het uitzicht onderaan de berg.
Bij goede zin en dito conditie loop je door naar de top (vlag)

Burberg en verder (vanaf 1,5 uur)
Loop je vanaf de Burberg door (links- of rechtsom rond de berg) dan vind je achter de berg een uitgestrekt bos. Diverse routes mogelijk.

Bleckhausen (1,5 uur)
Aan de overkant van de weg loopt een pad het weiland in net buiten Schutz. Dat loopt richting de Bleckhausener Mühle (voor een drank- of ijsje?).

Een rondje door het Risselberger wald direct achter 't Stamphaus kan natuurlijk ook. In drie varianten:

Kort (15 min)
'onderlangs' via het pad direct langs de paardenmanege en het kerkhof midden in Schutz of

Langer (45 min)
via de weg tegenover de oude houtzagerij, net voor het bordje Schutz omhoog richting (gepensioneerd) timmerman Alfred Rupp. Halverwege aan het 'eind' van het eerste bos volg je één haarspeldbocht aan asfalt naar beneden. Dan het bos weer in en meteen rechtsaf, parallel aan het stroompje naar beneden.

Langst (1,5 uur)
Volg de 'Langer'-route hiervoor beschreven maar ga na de haarspeldbocht niet rechtsaf naar beneden maar rechtdoor. Je loopt dan over de bergkam richting Bleckhausen (een magnifieke route).

Wat 'echte' Wandelroutes kun je op verschillende plaatsen terugvinden. Bijvoorbeeld op de kaart, in het centrum van Schutz naast het mededelingenbord, op de wandelkaarten in 't Stamphaus óf op deze site onder het kopje 'Doen - wandelen' .

De vulkanen

Boven alles indrukwekkend en basis voor alle natuurschoonheid, -plezier en -verwondering zijn de vulkanen. Bij mijn eerste kennismaking een volledige verrassing: zo dicht bij huis de jongste vulkanen van Europa! Wat ons betreft dan ook volledig terecht erkend als UNESCO Werelderfgoed.De Stamptuin

Met een kennis- en onderhoudsachterstand vergelijkbaar met de dinosauriers is het wel even bijbenen maar toch... wroeten in de Stamptuin is heerlijk en de mogelijkheden voor een hellende tuin zijn groot.

Gezond boeren verstand leert bovendien dat je in een hellende tuin niet direct alles moet omwoelen ... dan ligt je tuin na de eerste regenbui onderaan de helling. Stap voor stap en rustig aan dus. Precies mijn ding.

Onze ambities en ideeën vind je terug op ons inspiratiebord .

Tot slot hebben we - om een en ander een beetje in het brein te houden - de meest voorkomende tuinwerkzaamheden en planttijden ogenomen in onze Stamptuinkalender

Sponsorlinks

We houden www.Stamphaus.nl draaiend met de inkomsten uit deze advertenties. Zo goed mogelijk op maat - inderdaad, met cookies - om je niet onnodig te storen.
Your add here?