Genieten gaat - in ieder geval voor mij - vaak samen met een lekker drankje 's avonds of bij de borrel. Bijvoorbeeld een lekker fris weizenbier, een van de lokale bronwateren of een lekker wijntje uit de regio (Moezel). Inmiddels is me ook opgevallen dat er behalve diverse bronwateren ook meerdere destilleerderijen in de omgeving zijn waar diverse likeuren en brandewijnen worden gemaakt. Vaak op basis van het fruit dat van oudsher in de omgeving wordt gekweekt of de van bijproducten van de wijnhuizen.
Met de Moezel vlakbij is het vanzelfsprekend genieten. In het 9000 ha. grote wijngebied vind je 4400 wijboeren en 6 kwaliteitswijnsectoren als bijvoorbeeld de 'Zeller Schwarze Katz'. Van oudsher staan er natuurlijk veel witte druiven (90% is wit) waarvan ongeveer de helft zoet (Lieblich) en de andere helft droog (Trocken). Sinds de jaren '80 heeft een aantal boeren echter ook de Romeinse traditie weer opgepakt en is weer rode wijn gaan produceren.
De wijnen zijn vrijwel allemaal zeer aromarijk door de relatief langere rijpperiode (gemiddeld 20 dagen langer dan de mediterrane regio's door de relatief noordelijke ligging van de Moezel) en hebben door de mineraalrijke grondsoorten een overeenkomstige smaak; een kleine 'bite' in de afdronk noem ik het als amateur.
Moezel wijnen, ontstaan en achtergronden (10 min).
Moezel - Druivensoorten zijn (op volgorde van voorkomen):
Kwaliteits prädikaten die je op de fles nog tegen kunt komen (van laag naar hoog):
Van alle wijnproductie wordt door de wijnhuizen ruim 25% direct 'aan de deur' verkocht. Vraag in een kroeg of restaurant dus gerust eens waar dat lekkere wijntje vandaan komt. Vaak komt het uit de regio en hebben ze wel een foldertje van het wijnhuis liggen.
Een wijnhuis dat misschien wel het best werk maakt van de 'beleving' is de Staffelter Hof. Rondleidingen, proeven van lekkere wijn, gedestilleerd en eten wordt daar vanaf eind juni tot begin september elke donderdag rond 20:00u gecombineerd met live muziek in de 'KulturScheune'!
De 'Bitte ein Bit' van Bitburger is natuurlijk wereldberoemd maar de Eifel kent meer biersoorten en -brouwerijen. Bijvoorbeeld het stevige (10,5%) abdijbier van het nabijgelegen Kloster Himmerod.
Mijn eigen favoriet einde middag of voorafgaand aan een lekker maal is een troebele Eifeler Weizenbier. Niet te vergelijken of verwarren met het Hollandse witbier!
Zin om eens een rondleiding en/of een kleine proeverij te bezoeken? Bekijk hieronder de verschillende mogelijkheden.
Lokaal fruit en restproducten van de wijnbouw worden in de Eifeler destilleerderijen verwerkt tot likeur, brandewijn of ander sterks. Ook deze zijn vaak te bezoeken en -proeven.
Hieronder vind je alle te bezoeken destillereien binnen een uur rijden. Bereid om verder te rijden? Kijk dan voor de overige lokaties ook eens op www.eifelwhisky.de
Het plaatselijke (sterke)drankje 'Eifelgeist' is naar verluid erg lekker in combinatie met een pilsje, maar alleen geschikt voor de genieter van sterk (47%).